DE NIEUWE OPTUM CVXDRIVE

DE NIEUWE OPTUM CVXDRIVE

Een nieuwe mijlpaal voor Case IH.

LB XL | IN THE FIELD

PASCAL BRAHY / Sart-Saint-Laurent

Pascal Brahy vond het antwoord bij Case IH met de LB434. In een regio waar de graanteelt de bovenhand neemt moet men zich bewijzen in het veld. Pascal Brahy gaf ons tekst en uitleg over de competitiviteit van zijn Optum 300 CVX + LB434 combinatie.

"Elk jaar pers ik ruim 400 ha stro en aangezien de optimale momenten (zeker dit jaar) beperkt zijn, stond capaciteit met stip op nummer 1. Na 2 seizoenen kan ik zeggen dat deze pers (met baalformaat 120 op 90) mij sterk bevalt. Ze functioneert als een raket. Ik moet me niet forceren om 100 balen (420 kg bij 2,1m lengte) per uur te maken bij een snelheid van 17 à 20 km per uur. Ik kom dus uit op ruim 10 ha per uur. Voor mij is dit uiterst belangrijk omdat de concurrentie hier heel sterk speelt. Je moet je dus onderscheiden in de kwaliteit van het werk en bovendien de klanten tijdig bedienen. Met deze combinatie lukt dat bijzonder goed en de hoge capaciteit maakt het voor mij ook lonend aangezien we werken volgens een forfait per ha. Een duidelijke win-winsituatie dus.’’

PASCAL BRAHY / Sart-Saint-Laurent

 MET DE OPTUM BESCHIKKEN WE OVER HET VERMOGEN OM DIE PERS AAN DE GANG TE HOUDEN EN DE DENSITEIT TE WAARBORGEN. 

‘’Medewerkers van Case IH hebben de combinatie in het veld gefinetuned en sinds dat ogenblik hoef je er als bestuurder niet meer af te komen. Je komt niet alleen met de glimlach terug naar huis, maar ook alle klanten zijn bediend naar hun wensen. Het moet wel gezegd worden dat we streng zijn voor onszelf en dat dagelijks onderhoud een vaste waarde is om maximaal te presteren. Met de Optum 300 CVX beschikken we over het vermogen om die pers aan de gang te houden en de densiteit te waarborgen.’’

PHILIPPE & CHRISTOPHE GOETGEBUER / Chièvres

PHILIPPE & CHRISTOPHE GOETGEBUER / Chièvres

Stro, koolzaad, voordroog, hooi, hennep, ... De LB434R XL-pers in combinatie met de Optum 270 CVX van loon- en akkerbouwbedrijf Goetgebuer uit Chièvres heeft het allemaal al gedaan in 1 seizoen. Naast de veelzijdigheid waren er tevens positieve reacties van de klanten want die zien het ook graag vooruitgaan. Wij sprongen mee op de trekker om te horen waar deze combinatie het verschil maakt tussen goed en nog beter.

‘’Voorheen waren we aan de slag met een 80x90 pakkenpers en dan is deze XL pers een echte metamorfose. De capaciteit is van een ander niveau en dit is een absoluut pluspunt als je ziet welk grillig weer we in 2017 hadden. Als loonwerker moet je gewoon zoveel mogelijk klanten op een dag proberen te bedienen aangezien elke minuut telt. Aangezien wij een geografisch sterk verspreid klantenbestand hebben, moeten we ook heel wat verplaatsing incalculeren. Met ruim 5 ha per uur komen we met deze XL-pers aan een mooi gemiddelde doorheen de dag. In combinatie met onze nieuwe Optum 270 CVX hebben we de perfecte combinatie om tot het uiterste te gaan in de praktijk. Hiermee kunnen we ons seizoen verlengen aangezien we simpelweg meer mogelijkheden hebben. Onze Optum heeft een grotere spoorbreedte dan andere trekkers waardoor je het stro minder gaat “vastrijden” tijdens het persen.’’

‘’Via het AFS700-scherm op onze Optum en Isobus 3-connectie kunnen pers en trekker met elkaar communiceren. De bedoeling is dat we daar volgend seizoen ten volle gebruik van gaan maken om op die manier de pers de trekker te laten aansturen. Zo haal je het maximum uit je pers-trekkercombinatie zonder de limieten te overschrijden. Ook wanneer je eens hulp krijgt van een minder ervaren chauffeur helpt deze technologie je vooruit.’’

  VIA HET AFS700-SCHERM OP ONZE OPTUM EN ISOBUS 3-CONNECTIE KUNNEN PERS EN TREKKER MET ELKAAR COMMUNICEREN. 

HENDRIE DERKS / Emmen

HENDRIE DERKS / Emmen

Wanneer men lange dagen maakt en met de seizoenen te maken heeft, speelt het comfort van de tractor een belangrijke rol. Hendrie Derks, medewerker van Werktuigenbouw Vereniging Emmen, rijdt met een Optum 270 CVX bijna het hele seizoen met de mesttank en is daar goed over te spreken.

‘’De comfort van de trekker is super. Neem bijvoorbeeld de voorasvering. Deze kun je in drie standen zetten en dat is ideaal. Daarnaast is ook de buitenverlichting super. Hiervoor reed ik op een andere tractor zonder ledlampen. Nu heb ik rondom ledlampen waarvan je alles goed kunt schakelen, zowel links als rechts. Dat werkt zeer prettig ‘s avonds.’’ Ook over de ruimte van de cabine is Hendrie positief. ‘’De cabineruimte van de trekker is mooi groot. Er is ruimte voor een koelbox, daarmee blijft mijn drinken lekker fris. Ook is deze trekker voorzien van GPS op 2 centimeter nauwkeurig, om het werk een stuk relaxter te maken en de concentratie bij de machine te houden. Ik hoop dat ik nog veel plezier van deze tractor mag hebben en er nog veel rondjes mee mag rijden’’.

PIETER BOONEN / Meerhout

Samen met zijn ouders en zijn jongere broer runt hij een biogasbedrijf in België, in de gemeente Meerhout. Alle werkzaamheden op het bedrijf doen zij zelf, waaronder veel transport van mest en alle werkzaamheden op het veld. Er komt alleen een loonwerker op het erf om de maïs te hakselen. Pieter Boonen vertelt ons over zijn goede ervaringen over de motorprestaties van zijn twee recent aangekochte Optum 270 CVX tractoren.

PIETER BOONEN / Meerhout

‘’Wij hebben altijd Case IH gereden, in najaar 2018 hebben wij onze eerste Optum 270 CVX gekocht. Onze Puma was net iets te licht voor de werkzaamheden en we waren op zoek naar een tractor met meer macht, grotere banden en meer eigen gewicht. Daarom is het een Optum geworden.’’ Ondertussen rijdt er een tweede Optum 270 CVX bij het bedrijf in Meerhout. ‘’ Ik vind de motorprestaties momenteel gunstig. Hij heeft een veel grotere brandstoftank dan de Puma, dus het maken van een lange dag of twee dagen is nu geen probleem. Omwille dat er grotere banden op kunnen hebben we in het veld veel meer tractie. We hebben hem al veel gebruikt voor gewone werkzaamheden, zoals voor de kilverbak, aan de kopeg of aan de ploeg. Dan kunnen we altijd op heel lage toeren rijden. Dat is aangenaam, ook zeker in de cabine. De dubbele handgas wordt ook veel gebruikt, zo ook het toerengeheugen voor het injecteren, dat vinden wij allemaal erg handig. We proberen het maximale uit te motor te halen. We hopen dat we met deze tractoren ook weer veel uren kunnen rijden. Onze Puma had op 5 jaar tijd 7000 uren gemaakt, en we hopen dat met deze tractors ook zeker te doen en jaarlijks toch zeker 1500 uren te maken’’.

NICOLAS GRAMMEN / Verlaine

GPS is ondenkbaar geworden op het hedendaagse akkerbouwbedrijf. Zo ook bij het akkerbouwbedrijf van Nicolas Grammen in het Wallonische Verlaine. Samen met zijn vader Yves teelt hij verschillende gewassen, met specialisatie de aardappelteelt. Verschillende rassen worden geteeld, zowel tafel- als fritesaardappelen, beide voor de versmarkt en dit wordt op het bedrijf verpakt.

"We werken al drie generaties met Case IH tractoren. Op dit moment hebben we een Puma 230, een CVX 190 en drie jaar geleden hebben we gekozen voor twee Optum 300 CVX tractoren. De reden hiervoor was dat we vermogen tekort kwamen, onder andere om de 6 meter brede rotoreg aan te drijven, alsook een dubbelassige spuitmachine. We hebben bewust gekozen voor de twee Optum 300 CVX tractoren, uitgerust met GPS en correctiesignalen van het Case IH RTK+ netwerk’’ aldus Nicolas. ‘’Voor ons was het belangrijk om over een RTK-systeem te beschikken omdat één van de Optum tractoren met de rotoreg van 6 meter werkt en dat we dan gemakkelijk een chauffeur kunnen vinden. Daarnaast wordt het HMC2 kopakkermanagementsysteem ook veelvuldig gebruikt. Eén enkele druk op de knop volstaat en als we tweede keer op de knop drukken zal de rotoreg opnieuw zakken en wordt de GPS geactiveerd. Dit werkt uiterst eenvoudig. De RTK GPS is ook opgebouwd op de trekker met spuitmachine. Het werkt gemakkelijk tijdens de werkzaamheden."

NICOLAS GRAMMEN / Verlaine